Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

von Essen i Baku

11 apr , 2013, 23.03 Malin Slotte

 

På grund av oljeindustrin har en del finlandssvenska släkter band till Azerbajdzjan. År 2010 gjorde Tahir Aliyev ett Seportage om familjen Eklundhs historia i landet. Nu är det dags för släkten von Essen att uppmärksammas. År 2011 var kusinernas Nils-Robert Sjöblom och Rolf von Essen med på en gruppresa till landet. Tahir Aliyev som fungerade som tolk och guide passade på att dokumentera kusinernas resa, något som kanske förklarar att programmet verkar gjort med vänster hand.

Azerbajdzjan är ett betydligt intressantare land än vad som tyvärr framgår av programmet. Det är inte mycket som berättas om kusinernas släktingar, kanske för att man inte vet så mycket, vilket ofrånkomligt ger intrycket av att soppa kokas på en spik.

Här finns stora brister i berättandet. Rakt upp och ner filmas hur turistgruppen besöker olika attraktioner – var och vad det är fråga om förklaras sällan. Programtiteln Rötter är dessutom missvisande, det kan man väl ingalunda säga att det är fråga om även om släktingarna bodde här en längre tid. Kusinerna verkar i alla fall berörda av det de upplever.

Seportaget: Rötter sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.