Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik

Musikaliska stilbildare

13 apr , 2013, 23.25 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I serierna Sixties, Seventies och Eighties har SVT ambitiöst belyst de senaste decenniernas musik. UR-producerade Låtarna som förändrade musiken från 2012 kan ses som ett komplement till dessa allmänbildande djupdykningar i världens populärkulturella musikarv. I stället för en tidsepok utgår man i den här serien från en stad som haft en betydande roll i musikhistorien. I serien reser Sahara Hotnights trummis Josephine Forsman runt i åtta avsnitt och talar med musiker och producenter bakom låtar som blivit musikaliska milstolpar. Urvalet handlar uttryckligen inte om kvalitet, utan om låtar som varit trendsättande.

Först ut är New York och grannstaden New Jersey, städer där discon, punken och rappen har sina rötter. Liksom decennieserierna bygger även denna serie på att världen är full av åldrande musiker som mer än gärna berättar om det som någon numera förmodligen sällan frågar dem om: hur de gjorde sin musik, hur de kom fram till sitt sound, hur de tänkte. Genom intervjuer med upphovsmakarna får vi i första avsnittet veta hur Gloria Gaynors Never Can Say Goodbye, Ramones Blitzkrieg Bop och The Sugarhill Gangs Rapper’s Delight kom till.

Kolla även in programmet hemsida där redaktörerna listar de 100 viktigaste låtarna som förändrade musiken – med en ordentlig motivering för varje låt. Etta på listan är The Kinks You Really Got Me från 1964. Vi får veta att låtens skitiga sound, som blev startskottet på den distade revolutionen, kommer sig av att den då 15-åriga frontfiguren Dave Davies i desperation skar sönder högtalarmembranet på förstärkaren. Serien kryllar av sådan detaljinformation som gör den intressant.

I senare avsnitt blir det besök i Los Angeles, Berlin, Detroit, San Francisco, Seattle och London. Ett avsnitt ägnas Sverige, där man lyfter fram både det kända och mindre kända i form av Abba, Max Martin och death metal-gruppen Entombed.

Låtarna som förändrade musiken sänds i Yle Fem kl. 19.50, repris måndag kl. 17.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.