Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Med livet som insats

18 apr , 2013, 12.30 Malin Slotte

 

Rumänien, Nepal, Afghanistan, Irak, Somalia, Libyen, Haiti och Syrien. Det är platser fotojournalisten Niklas Meltio levererat bildreportage från under sin tioåriga karriär. Arthur Franck har gjort ett personporträtt av honom när han är hemma i det tysta, lugna Finland.

Meltio förhandlar med uppdragsgivare, samtalar med en kollega, ger intervjuer, föreläser för journaliststuderande på Soc & kom och nomineras för Stora journalistpriset som årets journalist. Också frun Eeva Meltio intervjuas och berättar om hur hon hanterar makens ofta livsfarliga yrke.

Programmet är snyggt fotograferat och satsar mer på att berätta i stämningar än att leverera fakta. Det är ett välfungerande grepp även om mycket framgår glimtvis. Hur Meltio kom in på detta yrke blir något oklart, men han antyder att han har aktivist- snarare än journalistbakgrund.

Vad det är som driver honom till världens farligaste platser blir också diffust, åtminstone beträffande de djupaste drivkrafterna, men sådant brukar kunna vara höljt i dunkel även för en själv. Men det står klart att han på ett plan drivs av en vilja att berätta om vad som verkligen sker i de här länderna, en sorts idealism med andra ord.

Hans mål är skaka om läsaren, och han är kritisk till den form av journalismturism som enligt honom pågår i Syrien just nu, där journalisterna vallas runt för att sedan alla prestera likadana reportage.

Det säger något om riskerna att trettio fotografer har dödats i orligheterna i Syrien, därtill har många försvunnit oförklarligt – några försvunna känner Meltio personligen. Att bevittna det som sker i krig lämnar också spår i en som människa.

Meltios vardag i Finland kontrasteras rikligt med hans egna fotografier och videoupptagningar från sina resor. Det är bilder som inte sällan skriker ut död och smärta, och man inser hur enorm kontrasten måste vara mellan hemma och borta.

Seportaget: Konfliktzon sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.