Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Hat och hot på nätet

25 apr , 2013, 19.03 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En efter en stiger de fram. Ser rakt in i kameran och läser upp vad som skrivits om dem på nätet, eller i meddelanden riktade direkt till dem personligen. Uppdrag gransknings reportage Män som näthatar kvinnor väckte stor uppmärksamhet i Sverige när det sändes tidigare i vintras. Nu visas programmet i finsk version i Ögonvittnet som en del av veckans tema om näthat i Yle.

Om Uppdrag granskning lyfter fram den extremsexism som särskilt kvinnor som uppträder i offentligheten får utstå, tar Yle Fems Spotlight upp ämnet ur en ett finländskt perspektiv. Redaktören Marko Hietikko använder sig av ett liknande grepp som SVT. En efter en träder de fram – Johanna Korhonen, Jani Toivola, Husein Mohamed, Eva Biaudet, Jeanette Björkqvist, Rosa Meriläinen, Li Andersson, Dan Koivulaakso, Roman Schatz … och läser upp exempel på vad anonyma personer skrivit om dem, eller direkt till dem. Att även sannfinländaren Olli Immonen sällar sig till skaran drabbade ruckar på uppfattningen om att det enbart är en viss falang som odlar denna vulgärjargong.

I många fall rör det sig om direkta hot riktade mot personen själv eller dess familj. I de flesta fall verkställs inte hoten, vilket inte gör det mindre obehagligt för den drabbade. En psykiater som intervjuas säger att dessa skriverier är ett sätt att odla och förstärka sitt hat – inte att ge utlopp för det, vilket ibland hävdas. Att försöka tysta människor som gör sitt jobb eller uttrycker sin åsikt med dylika metoder är självfallet ett demokratiproblem.

Uppdrag granskning lyckas leta reda på några personer som gjort sig skyldiga till grova osakligheter på nätet. En gemensam nämnare för dessa – alla unga män – är att ingen riktigt verkar ha reflekterat över, eller bry sig om, hur den utsatta kan tänkas känna och reagera.

I morgon tar även Radio Vegas Radar upp ämnet.

Ögonvittnet sänds i TV2 torsdagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 23.55
Spotlight sänds i Yle Fem torsdagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.