Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Förtigen historia

29 apr , 2013, 19.29 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Våld, sexuella övergrepp, fysiska bestraffningsmetoder, långa isoleringar. Sådant förekom på skolhemmen i 1950- och 60-talets Finland. För att hamna där kunde det räcka med att du misskötte skolan, drack alkohol eller ansågs sexuellt lössläppt. Majoriteten av pojkarna som stängdes in på dessa anstalter för obestämd tid kom från fattiga förhållanden.

Kvällens dokumentär av Ari Lehikoinen tar upp ett nedtystat kapitel i Finlands samtidshistoria. I programmet berättar tre män om de omänskliga förhållandena på ett skolhem i mitten av förra seklet och de besöker även anstalten de låstes in på: Kotiniemi skolhem som numera är Filpula fängelse. Bakom övergreppen stod både andra pojkar och personalen.

– Våldet var värst. Man kunde få på käften för minsta sak, och också personalen slog pojkarna. Nattetid fanns bara en vakt, och hans uppgift var närmast att se till att vi inte rymde därifrån. Inomhus fick vad som helst hända, så länge dörrarna bara var låsta, berättar Heino Saaristo som tillsammans med Veijo Kekäläinen och Severi Novala medverkar i dokumentären.

En orsak till missförhållandena var att personalen nästan helt saknade pedagogisk utbildning, för att inte tala om psykologiskt eller psykiatriskt kunnande. Men man såg också annorlunda på barn och ungdomar och uppfostring på den här tiden.

I till exempel Sverige och Norge har de som utsattes för övergrepp i anstaltsmiljö fått ersättning i efterhand . Nu utreder Social- och hälsovårdsministeriet om också Finland borde betala ut ersättningar till dem som fick sin barndom, och i vissa fall även sitt vuxna liv, förstört på grund av de förhållanden som rådde på hemmen.
Skolhemmet Pohjolakotis tidigare rektor Jukka Kujala efterlyser även en diskussion om dagens skolhem, och frågar sig om det inte vore skäl att helt lägga ner dessa anstalter.

Dokumentärprojekt: Stulen barndom sänds i TV1 i kväll kl. 21.30, repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.