Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vad är Europa?

30 apr , 2013, 19.32 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

– Känner du dig som fransman eller europé?

Den frågan ställer Kristina Kappelin till fransmän i Paris. Förvånansvärt många svarar europé. Men är det faktiskt så? Att någon mer kan känna sig som en europé än som landsman i det land den är bosatt i? Hur många identifierar sig på riktigt som europé? Är det inte väldigt abstrakt? Finns det verkligen sådan samhörighetskänsla någonstans i Europa?

SVT:s utrikeskorrespondent Kristina Kappelin är på jakt efter något i det första avsnittet av sin tredelade dokumentärserie om dagens Europa. En minsta gemensam nämnare, en möjlig mittpunkt, en gemenskap.

Programmet ger ett kringflaxande intryck. Kappelin rör sig raskt från land till land och pratar flyktigt med människor. Det är en bild av ett Europa präglat av ekonomiska bekymmer. Det är ett splittrat lapptäcke som framträder, vilket kanske säger något om dagens Europa.

Avslutningsvis ställer hon frågan vad som förenar Europa till världens intelligentaste man – och det svar han ger behöver man knappast ha världens högsta IQ för att komma fram till. I Grekland vill ingen prata. Men Kappelins tolk säger något tänkvärt:

– EU började som en dröm och riskerar sluta som en mardröm.

Kappelin i Europa sänds i TV1 tisdagar kl. 21.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.