Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Svaga finalister

11 maj , 2013, 23.59 Malin Slotte

 

Nu är vi framme vid de direktkvalificerade finalisterna i årets eurovisionsskörd. Vi börjar i den svagare ändan.

YouTube Preview Image

Storbritannien: Bonnie Tyle – Believe In Me

Storbritannien satsar på en veteran andra året i rad. I fjol var det Engelbert Humperdinck, i år är det rivjärnsrösten Bonnie Tyler. Med klen framgång i fjol då The Hump kom nästsist i finalen, med föga framgång även i år befarar jag. Det här är ännu en i raden kompetenta men föga upphetsande ballader i årets tävling, den här gången med anstrykning av country. Tidlöst om man vill vara positiv, gammalmodigt om man är kritisk. Sedan är det väl fel att lasta Bonnie Tyler för att även hon stelopererat ansiktet i ett sorgligt försök att se ut som 40. Det är väl det som krävs i dag om man över huvud taget ska ha en chans i branschen som 60+.

YouTube Preview Image

Tyskland: Cascada – Glorious

Vad jag tänker när jag ser Tysklands förhandsvideo: en småstadsdrottning. Sångerskan Natalie Horler är den där tjejen som i högstadiet var snyggast i stan. Hon flyttar aldrig bort utan stannar kvar i den stad där hon har status, gifter sig, får barn, öppnar kanske en frisersalong. Går ut på stadens enda nattklubb där det spelas eurodisco av typen Glorious. Med några järn innanför korsetten ställer hon sig upp på ett bord och dansar som i videon, till hela krogens jubel. För en kväll är hon åter stadens mest beundrade. Årets tyska bidrag är både trashigt och stundtals lite medryckande. Mest känns det ändå som en nattklubbskväll i en småstad full av krossade drömmar. Min tippning: det går inte alls så bra som väntat, bland de sista.

YouTube Preview Image

Italien: Marco Mengoni – L’Essenziale

Italiens ballad är årets största sömnpiller. Det är ett evigt hamrande på flygeln. När halva låten har gått har fortfarande inget hänt, och det tänker det heller inte göra under de tre långa minuter låten pågår. Det här är nämligen fin och svår musik med pretentioner. Nej, kejsaren är naken, det här var ett bottennapp. Jag hoppas verkligen vadslagningsfirmorna har fel, och detta placerar sig där det förtjänar: sist.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.