Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

I den bättre ändan

12 maj , 2013, 23.59 Malin Slotte

 

Avslutningsvis tar vi itu med de starkare bidragen av de sex direktkvalificerade länderna i årets Eurovision Song Contest. Därmed har Tv-bloggen gått igenom alla årets 39 bidrag.

YouTube Preview Image

Spanien: ESDM – Contigo Hasta El Final (With You Until The End)

Keltiskinfluerad gitarrpop med säckpipor och rymd i soundet, det bjuder Spanien på i år. En låt som bygger upp spänning och förväntan i sin första del, men som kanske rullar lite på tomgång mot slutet. Helt hygglig sak, som ändå kan få det svårt att hävda sig i konkurrensen. Placering i finalen: ungefär tjugonde.

YouTube Preview Image

Frankrike: Amandine Borgeois – L’enfer Et Moi

Frankrike gör det alltid med stil, även i år. Jag gillar den dekadenta attityden i denna sextitoalsinfluerade blues som slingrar sig fram som en svart panter i avvaktan på språnget. Sångerskan är ingen man vill bråka med, cool och småhärjad med en röst som verkar lätt präglad av cigarrettrök och sena kvällar. Förmodligen inte allas cognac, tippar på en försvarlig femtondeplats.

YouTube Preview Image

Sverige: Robin Stjernberg – You

Sveriges val av representant var i år en ovanligt mödosam och krokig process. Efter att förhandsfavoriten Yohio ratats av den internationella juryn steg i stället Idoltvåan Robin Stjernberg fram som vinnare när alla poäng slagits samman. För första gången vann en låt från Andra chansen, vilket inte borde vara något gott tecken. Det kunde säga något om den låga nivån i årets tävling, om avsaknaden av omedelbarhet och slagkraftighet hos vinnarlåten. Men nu när bidraget kan mätas mot det övriga startfältet i Malmö står det sig förvånansvärt bra. Faktum är att här finns både proffsighet och energi – och även viss originalitet i joddelrefrängen. Och Robin, som vid första anblicken påminner om pojken på havregrynspaketet, kompenserar sin vanlighet med mer närvaro och ustrålning på scen än de flesta. Jag tror att det här kan bli en låt som placerar sig bland de  tio bästa, kanske till och med topp fem. Det är ett av årets stabilaste bidrag med en artist som övertygar.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.