Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Fenomenet Sarah Palin

4 jun , 2013, 18.20 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Presidentvalet 2008 har gått till historien som en politisk milstolpe i USA. Det var då USA fick sin första svarta president i demokraten Barack Obama. Hans främsta motkandidat var republikanen John McCain. Men mer än McCain själv minns nog eftervärlden den person som han utsåg till sin vicepresident: Sarah Palin, guvernör i Alaska, en politiker helt okänd på nationell nivå.

Att utse Palin till sin vicepresident verkar till en början vara ett djärvt snilledrag av McCain-staben. Kampanjen behövde ett lockbete för att fånga upp röster av konservativa kvinnor, och Palin är folklig och karismatisk och vet hur hon tar en publik. Men när medierna börjar grilla henne i substansfrågor framträder hennes stora akilleshäl: hon har enorma kunskapsluckor, i synnerhet när det gäller utrikespolitiken. Kampanjteamet försöker allt mer bekymrat förbereda henne så gott det går genom att sätta henne på skolbänken och försöka öva in svar på tänkta frågor på förhand, men det är förstås bara en tidsfråga innan hon trampar i klaveret och blir till åtlöje. Tina Feys imitation hör till de mest kända parodierna.

Om denna märkliga valkampanj och människan Sarah Palin i synnerhet handlar kvällens rafflande tv-film Game Change (HBO 2012), som belönats med en Emmy i kortdramaklassen. Julianne Moore gör en stark och porträttlik insats som Sarah Palin – också hon fick en Emmy för sin rollprestation. Filmen ser människan bakom den slipade politiska fasaden, och skildrar vilka konsekvenser kampanjen fick för Palin personligen. Enligt filmen drev pressen henne till sammanbrottets gräns.

För regin står Jay Roach, mest känd för Austin Powers-filmerna och Meet The Parents från åren kring millennieskiftet. För manuset står Danny Strong – han som spelade Jonathan i Buffy the Vampire Slayer. Det baserar sig på en bok med samma namn av journalisterna John Heilemann och Mark Halperin.

Game Change – spelets anda sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 21.00, repris fredag kl. 22.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.