Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Bombfabrikens flickor

10 jun , 2013, 18.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Bomb Girls (2012–13) är en kanadensisk dramaserie som utspelar sig bland kvinnorna som arbetar på bombfabriken Victory Munitions i Toronto under brinnande världskrig i början av fyrtiotalet. Lorna, Gladys, Betty och Kate är huvudpersonerna som riskerar livet på sprängämnesfabriken som levererar bomber till de allierade i andra världskriget. Minsta misstag som förorsakar en gnista kan spränga hela fabriken i luften. Via den här miljön skildrar serien en kvinnoroll i förändring i en tid då kvinnorna behövs på arbetsmarknaden medan männen är vid fronten. Sexualiteten har sin givna roll i temat, även den lesbiska.

Lorna Corbett (Meg Tilly) är den gifta arbetsledaren som har sina barn vid fronten och är beredd att göra allt för fabrikens flickor, till och med offra sin egen position.

Den förlovade överklassflickan Gladys Witham (Jodi Balfour) jobbar egentligen på kontoret, men vill göra en insats på fabriksgolvet även hon. De andra flickorna har svårt att acceptera henne på grund av hennes fina härkomst, men det visar sig att även Gladys har sitt ok att bära. Liksom för flera av hennes kollegor är arbetet vid fabriken ett sätt för henne att frigöra sig från en begränsande hemmiljö.

Fabrikens bästa arbetare är den tuffa landsortsflickan Betty McRae (Ali Liebert) som får sköta skolningen av de nya arbetarna.

Nykomlingen Kate Andrews (Charlotte Hegele) kommer från en religiös bakgrund och är i desperat behov av arbete. Hon berättar inte mycket om sig själv, men ärren på hennes rygg skvallrar om tuffa upplevelser. Hon är fabrikens näktergal som underhåller de andra med sin sång.

På fabriken jobbar också män, som bidrar till sexuella spänningar, romantik och intriger. Ytterligare dramatik skapas av att sorgebud från fronten kan komma när som helst.

Serien, som först var tänkt att bli en miniserie i sex delar, blev hela två säsonger eller arton avsnitt lång innan den lades ner.

Bomb Girls sänds i TV2 måndagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.