Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Reality-tv x 3

15 jun , 2013, 07.04 Malin Slotte

 

Romska bröllop, barnskönhetstävlingar och Amish-folket. Om det handlar de tre nya amerikanska realityserier som börjar i dag. En gemensam nämnare för dem är att de alla skildrar livsstilar som skiljer sig från mainstreamfåran.

YouTube Preview Image

Mest underhållande och sevärd är My Big Fat American Gipsy Wedding om de amerikanska romernas och resandefolkets bröllopstraditioner. I den här kulturen gifter man sig nämligen storstilat. Bröllop är uppvisningsspektakel som anger ens rangordning i den egna gruppens hierarki. En bröllopsklänning kan inte vara för fluffig, ha för många stenar, paljetter och plymer. Ju mer det glittrar och glimmar desto bättre. Serien skildrar ett kvinnoliv som går ut på att ordna överdådiga fester och klä sig sexigt ”Hollywoodglamoröst”. Det är ett sätt att väcka det motsatta könets uppmärksamhet i en kultur där könen lever åtskilda och det inte finns någon dejtingkultur före bröllopet. Kvinnorna gifter sig ofta som mycket unga.

My Big Fat American Gipsy Wedding sänds i TV5 lördagar kl. 17.20, repris söndagar kl. 7.30.

YouTube Preview Image

En liknande estetik finns i barnmisstävlingarna, som är en hobby för den överviktiga familjen i Here Comes Honey Boo Boo. Det är en sorgligare historia om vit arbetarklasslivsstil, deras futtiga nöjen och tröstlösa drömmar.

Here Comes Honey Boo Boo sänds i TV5 lördagar kl. 18.15, repris söndagar kl. 8.20 och torsdagar kl. 23.40.

YouTube Preview Image

Serien om Amish-folket handlar egentligen om avhoppade Amish-medlemmar. Amish-folket är en kristen grupp i nordöstra USA som lever ett ålderdomligt, teknikvägrande liv som på 1800-talet. Bland annat låter de flesta medlemmar sig inte fotograferas, vilket innebär att de inte heller ställer upp i tv. Serien följer några avhoppare, de flesta unga män. Den är ganska träigt berättat. I motsats till de två andra serierna finns här inte mycket drama och spänning. Faktiskt lyckas man inte ens berätta så mycket intressant om Amish-kulturen.

Amish: Out of Order sänds i Fox lördagar kl. 20.00, repris måndagar kl. 16.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.