Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Tidsresa till 70-talet

18 jun , 2013, 16.22 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Sommarens stora tema på Yle är sjuttiotalet. Det blir en hel del sjuttiotalsnostalgiska satsningar, både egenproducerat och inköpt. Till det egna hör en realityserie, där människor åker på bilsemester och samtidigt gör en tidsresa till det glatt kulörta decenniet.

Ensamföräldern Jutta klämmer in sig och sina fyra barn i en Datsun 1000 Delux (hur vanlig var hennes familjemodell på sjuttiotalet?). Tre väninnor beger sig i väg i en Volkswagen minibuss. Och den finsk-italienska barnfamiljen Franzi–Trimeloni klämmer in sig i en hundkoja (hur vanliga var blandäktenskap vid den här tiden?). Varken datorer eller mobiltelefoner är tillåtna. Första anhalten på resan är Kotka.

På pappret verkar satsningen intressant och lovande: nostalgi är ju något vi älskar. Tyvärr är detta inte optimalt producerat. Tittaren ges nästan ingen information om de prylar och vanor som rådde på sjuttiotalet. Det här hade kunnat bli infotainment av bästa sort, om programmakarna bara bemödat sig om att läsa in sig på decenniets alla detaljer och förmedlat informationen till oss.

Nu förlitas det på att vi själva ska dra våra slutsatser, av allt det som personerna i serien ser och upplever. Det leder till en kavalkad av sjuttiotalsprylar och -kläder som vi inte får veta något om. Serien blir lika tråkig som den landsvägsräta bilfärden i första avsnittet i huvudsak verkar gå längs. Inte heller är det bra tv att se folk kämpa med att få upp sina tält på campingplatsen. Och några spännande personkonflikter i snaskig reality-anda bjuds det heller inte på.

Semesterresa till 70-talet sänds i TV1 tisdagar kl. 20.00, repris lördagar 12.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.