Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Morfar heter Mandela

22 jun , 2013, 10.32 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På pappret låter den sydafrikanska realityserien Being Mandela hur intressant som helst. Den handlar om Nelson och Winnie Mandelas barnbarn Zaziwe Dlamini-Manawayta och Swati Dlamini, trettioåriga döttrar till Zenani Mandela Dlamini och Swazilands prins Thumbumuzi Dlamini. En skildring av en svart sydafrikansk överklassfamiljs liv med andra ord, hur kan det inte bli intressant?

Svaret är att det kan. Om man inte har något att berätta. Om man inte, som realityserier skamlöst plägar göra, ens försöker konstruera något vettigt att berätta. Inget är dassigare än dassig reality.

Serien framhäver familjen Mandela som en stor och härlig klan med stark sammanhållning vars medlemmar varit med och byggt det moderna Sydafrika. Så är det också förstås, men det gör inte huvudpersonerna automatiskt intressanta. Det är inte självklart att man själv är intressant för att ens morfar (som inte medverkar) är ett namn i historien.

Seriens främsta misstag verkar vara att den i stället för att berätta något om Sydafrika ägnar sig åt att konstruera fåniga och ointressanta konflikter, exempelvis tjafs kring att man tjuvläser varandras sms.

Being Mandela sänds i Fox måndagar kl. 17.40, repris lördagar kl. 17.05.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. asd skriver:

    Här har jag lite svårt att förstå de krav du sätter på serien. Detta är ingen dokumentär, det är inte heller ett reseprogram, utan en realityshow. De karaktäriseras enligt mig av just fåniga och ointressanta konflikter, eller finns det undantag? varför borde realityshowen vara annorlunda för att den utspelar sig just i Sydafrika?

  2. Malin Slotte skriver:

    Nej, jag menar inte det. Jag menar att detta inte funkar som realityshow. En bra realityshow har konflikter som underhåller eller engagerar, fåniga eller ej. Detta har inte ens det. Det är totalt ointressant och undermåligt.

Kommenteringen är stängd.