Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

”Det finns moral utan Gud”

8 aug , 2013, 14.53 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

– Allt fler av oss inser att Gud inte finns.

Med det, för en del, kontroversiella uttalandet inleder Richard Dawkins sin tredelade BBC-serie Sex, Death and the Meaning of Life från 2012. I den tar han sig an de stora existentiella frågorna ur ateistisk synvinkel. Dawkins är en brittisk evolutionsbiolog och etolog till vars mest kända och omdebatterade verk hör Illusionen om Gud från 2006. I tv-serien fortsätter han på samma religionsskeptiska linje som i boken. Kan vetenskapen och människans sunda förnuft ersätta religionen, är en fråga han ställer? Kan vetenskap lika gärna som religion ge oss meningen med livet, hjälpa oss hantera döden och fungera som moraliskt rättesnöre? Föga överraskande är svaret enligt Dawkins ja på dessa frågor. I serien ägnar han sig åt att förklara varför.

Det är ett faktum att människor i dag i allt mindre grad följer religiösa regler. Vad innebär det här för människans moral, när hon inte längre räds ett övervakande gudsöga? Gott, anser Dawkins, i alla fall är han inte det minsta bekymrad. Han hävdar nämligen att nyckeln till människans moral och vilja att göra gott är hennes biologiskt inbyggda empati och rättvisekänsla, och religion är ingen förutsättning för att känna empati. Han hävdar även att människan blir allt mer moralisk, trots att religionens betydelse minskar. Vår värld blir de facto allt bättre, ju mer demokratisk den blir. I motsats till vad man kunde tro har exempelvis antalet våldtäkter och övergrepp på barn minskat de senaste decennierna, och färre människor dör i krig nu än någonsin. Vi är enligt Dawkins med andra ord på väg åt rätt håll.

Serien är förstås snarare en presentation av ett sätt att se på världen, än vattentät vetenskap – när det kommer till de stora livsfrågorna träta som bekant de visa. Oavsett vad man själv tror eller tänker är serien en intressant argumentation för ett sätt att se på livet och människan.

Vetenskap: Dawkins värld sänds i Yle Teema i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 17.10.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Vår underlägsna kultur som bara har dom att vänta från andra folk babblar på med sina befullmäktigade pratkvarnar och med sitt mediamonopol kränker de det offentliga rummet med idogt skräpprat av låg nivå på alla områden.Har vi TID för allt detta låga utflöde?Medan sådant som kunde få upp oss som kultur ur gropen av objekttillvaro, där vi som målgrupp för livsfördärvande projekt som de skrupellösa med tyst sammanbitet triumfatorisk låga inte släpper tömmarna ifrån, förtigs!När får vi säga till pladdret: Åh, håll tyst, din tråkmåns!

  2. jaffa skriver:

    Vem månne finns längre – Gud eller Slottes arbetsplats ;)

Kommenteringen är stängd.