Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

En stad full av bad cops

18 aug , 2013, 11.06 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Fox är en kanal som börjar göra sig känd för att snabbt sända vissa nya amerikanska serier. Som nya säsonger av zombieserien Walking Dead, och nu i somras kriminalserien The Bridge. För en vecka sedan hade kriminalserien Low Winter Sun premiär på AMC i USA. Bara en vecka senare har alltså detta hårdkokta kriminaldrama om mer eller mindre kriminella poliser i Detroit Finlandspremiär. Liksom The Bridge har en svenskdans förlaga som heter Bron (som ju går i TV1 för tillfället), bygger även tiodelade LWS på en brittisk miniserie från 2006. En av huvudrollsinnehavarna Mark Strong spelade för övrigt samma roll i brittversionen.

I pilotavsnittet kastas vi direkt in handlingen när poliserna Frank Agnew (Mark Strong) och Joe Geddes (Lennie James) tar livet av en korrumperad kollega. De har olika motiv till mordet, och verkar också annars vara på lite olika våglängd, moraliskt sett. Nu gäller det för dem att hålla ihop och inte åka fast.

Serien tar sig alltså an ett kärt ämne för dagens kriminalserier: bad cops. I den här serien verkar det i alla fall finnas få good cops. Handlingen – det vill säga dialogen – utspelar sig i murriga miljöer. Det är mycket och tätt snack, ibland får man nästan känslan av tv-teater. Intrigen är komplicerad, man ska vara klipsk för att hänga med i detta. Den dramatiska temperaturen är från början uppskruvad till max, ändå är det tveksamt hur intressant det är. Det är inget fel på skådespelarna, problemet är snarare att karaktärerna inte riktigt vill engagera, helt enkelt för att de presenteras bristfälligt.

Mest uppiggande är faktiskt staden Detroit. Glimtarna av denna slitna och ruffiga industristad som nyligen gick i konkurs och vars kriminalitet är skyhög gör mycket för serien. Det finns en skönhet i hårdheten och förfallet, även om här inte bjuds på lika hisnande vyer som i dokumentären Searching for Sugar Man.

Low Winter Sun sänds i Fox söndagar kl. 22.00 med repris fredagar kl. 22.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.