Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reseserie

Undersköna Kanada

21 aug , 2013, 11.17 Malin Slotte

 

Nina Ijäs och Johannes Östergård har på tv tidigare rest tillsammans i Australien och Japan. Destination för deras tredje reseserie är Kanada. Under två och en halv månader reste de i fjol 11 000 kilometer genom landet, från östkust till västkust.

Underlandet Kanada är ingen traditionell reseserie, om man med det avser ett konsumentupplysande grepp. Snarare fungerar det som en aptitretare på ett land som sällan gör mycket väsen av sig, och som de flesta nog vet ganska lite om, jämfört med exempelvis grannen USA. Vi får alltså inte veta så mycket om de praktiska arrangemangen, hur man tar sig dit, hur man förflyttar sig där, boende, kostnader etc. Det finns ju också guideböcker som sköter sådant.

I stället fokuserar Nina och Johannes på sin egen upplevelse, vilket ger en personlig prägel. Redaktörerna filmar själva och det är ett imponerande bildmaterial detta tvåmannafilmteam fått med sig hem. Kanada verkar i och för sig vara ett tacksamt objekt – landet är ett fyrverkeri av hisnande naturvyer.

Som tittaren vill man både ha fakta och personlig upplevelse i lagom proportioner. Väger serien över för mycket åt någotdera hållet gäller det spexandet framför kameran, men man lockas definitivt att följa denna åttadelade resa genom ett okänt och spännande land.

Underlandet Kanada sänds i Yle Fem onsdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 15.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.