Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Somna med kurrande mage

22 aug , 2013, 11.19 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I USA bor 46 miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen. Av dem är 16 miljoner barn, vilket är vart femte barn i landet.

Kvällens BBC-dokumentär Poor Kids in the USA från 2012 ger ansikte åt dessa anonyma siffror, och koncentrerar sig särskilt på barnen. Vad innebär det att vara ett fattigt barn i ett av världens rikaste länder?

Det innebär att du inte har råd med en hobby som kostar. Att du inte kan behålla ditt husdjur. Att det inte finns varmvatten i kranen. Att du kommer efter i skolan för att din familj flyttar runt hela tiden. Att du måste bo på härbärge för att slippa sova på gatan. Men framför allt innebär det något så konkret som att vara hungrig. I den ålder då du växer som mest. För att det helt enkelt inte finns pengar till mat.

Dokumentären följer barnen i tre familjer i området Quad Cities i Mellanvästern. Familjerna har en gång klarat sig okej, men så slog arbetslösheten till och pengarna tog slut. Nu finns knappt pengar till det allra nödvändigaste.

Barnen i familjerna tvingas bli vuxna alltför fort och bekymra sig för saker som barn borde slippa tänka på. De berättar insiktsfullt om sin situation och talar empatiskt om sina föräldrars svårigheter – en del av föräldrarna har drabbats av psykiska symtom på grund av sin livssituation. Mammorna gråter, men barnen är tappra. De har trots allt en framtidstro, och inser att bra betyg kan vara en möjlighet till ett bättre liv.

Det är en hjärtskärande dokumentär som beskriver ett samhälle utan sociala skyddsnät, och hur utsatta barnen är i detta system. Dokumentären går inte in på vad det amerikanska samhället gör eller inte gör för sina fattiga. Visst anar man att härbärgen, matkuponger och matpaket är hjälp som finns, men det åtgärdar knappast roten till problemet. I vilken mån diskuteras detta i offentligheten, och hur ställer sig beslutsfattarna? Eller är samhället så likgiltigt som det verkar?

Fjärrlinjen: Fattiga barn i USA. TV1 22.00, repris onsdag 23.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.