Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kungen av skandalpress

27 aug , 2013, 00.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Rupert Murdoch är ett begrepp. Han är en av medievärldens mäktigaste män. Den tvådelade BBC-dokumentären Murdoch berättar via intervjuer med personer i hans närhet historien om en man som erövrade världen med hjälp av sensationsnyheter, och som slutligen blev en löpsedelssensation själv.

Den första delen som sänds i kväll skildrar hur han byggde upp sitt imperium. Dokumentären är en rappt berättad historia, nästan som om regissören Janice Sutherland skulle vinnlägga sig om att efterlikna det sensationella grepp som Murdochs medier gjort sig kända för.

Rupert Murdoch föddes i Melbourne i Australien 1931. När han studerade vid Oxford avled hans pappa och efterlämnade ett arv i form av en tidning, som Rupert nu tog över och fick på fötter. Han köpte upp fler tidningar i Australien som han vände till succéer. Hans knep var att införa sensationsnyheter och kändisskvaller. Beträffande nyhetshanteringen hade han en kungsregel: få fram nyheten till vilket pris som helst. Här vägde alltså etik lätt, det var hänsynslös nyhetsjakt som gällde, men så föll han också på eget grepp i och med avlyssningsskandalen som briserade för några år sedan.

Dokumentären avancerar raskt framåt. Tolv minuter inne i den tar Murdoch sitt segertåg till London, och snart blir även Europa för litet för honom när han utvidgar sitt imperium till New York.

Till det intressantaste i dokumentären hör hur Murdoch använt sitt inflytande politiskt. Han är alltså inte bara en framgångsrik affärsman, utan också i högsta grad en makthavare. Han är konservativ och hans tidningar har stött både Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Som hans underordnade i dokumentären säger; för den som ville behålla jobbet gällde det att ta reda på hans åsikter och handla utifrån det.

Del två som kommer nästa tisdag tar vid från den punkt då Murdoch ger sig in i satellit-tv-världen på åttiotalet. Bland andra Nicole Kidman, Tony Blair och Simon Cowell intervjuas.

Murdoch sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 21.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.