Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling,Underhållning

Barnversion med stort hjärta

1 sep , 2013, 18.29 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I jämförelse med Idols är The Voice känt som den snälla talangtävlingen. Medan Idols gärna tar med bottennappen och låter juryn fälla fräna omdömen, är The Voice programmet som satsar på positivitet och på att lyfta deltagarna. Alla som medverkar är duktiga, även de som inte går vidare i tävlingen. Liksom kocktävlingen MasterChef har även The Voice en juniorversion riktad till 8–14-åringar, som alltså inte behöver barnanpassas särskilt mycket. Snällheten är redan inbyggd i konceptet.

Finska The Voice Kids har premiär i kväll och coacherna som samlar sångare till sina team är Krista Siegfrids, Elastinen och Mira Luoti från PMMP. Noteras kan att två av domarna har erfarenhet av vuxenversionen: Krista Siegfrids som deltagare, Elastinen som domare även där.

I den två timmar långa premiären sjunger fjorton barn upp för domarna som sitter med ryggen mot barnen och får se den som sjunger först efter att de tryckt grönt. Bland kvällens medverkande noteras syskonen Ellen, 13, och Kenny Smulter, 10, från Mariehamn samt Bella Paasimäki, 13, från Karleby. Tävlingen verkar locka betydligt fler flickor än pojkar. Endast två av barnen som sjunger upp i kväll är pojkar.

Det finns inte så mycket att anmärka på här. Som format är The Voice på grund av sin konstruktivitet kanske ännu mer lämpad som barnversion än som en vuxentävling. Det är välproducerad underhållning som riktar in sig på att trycka på känsloknappar. Men det är domarna och inte barnen som gråter – redan i kvällens avsnitt rinner tårar. Domarna pratar lika mycket med sitt kroppsspråk när de lyssnar och ser barnen som verbalt. Krista Siegfrids profilerar sig som det spontana energiknippet och Elastinen som den med den bästa verbala förmågan. Mira Luoti hamnar lite i skymundan i premiäravsnittet och värvar också minst tävlande till sitt team. Ett tips till den som inte orkar hänga med i två timmar: det allra bästa kommer på slutet.

The Voice Kids sänds i Nelonen söndagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 11.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.