Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Ungdomsserie

Unga på drift i tillvaron

2 sep , 2013, 23.06 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Unga människors utanförskap är ett ämne som med rätta börjat uppmärksammas. Nu drar även Yle sitt strå till stacken för allas delaktighet i samhället genom kampanjen Unga. Nu! Syftet är att få ungdomar att börja studera eller jobba, men också att få landets företag att göra vad de kan för att minska ungdomsarbetslösheten. Temat uppmärksammas i de flesta av bolagets kanaler. Vissa program i de finska kanalerna textas dessutom till svenska.

Kirsi Markkanens tiodelade dokumentärserie Sivuraiteilla, som redan ligger ute på Yle Arenan, är en del av kampanjen. Serien följer sju ungdomar i Hyvinge- och Riihimäkitrakten som kämpar för att hitta sin plats i tillvaron. De har delvis själva filmat materialet och i det första avsnittet presenteras tre av huvudpersonerna.

Det är tjugoåriga Marko som har en historia med psykisk ohälsa och avbrutna yrkesskolestudier bakom sig. Det är artonåriga Jenny som är både arbetslös och hemlös. Också hon har avbrutna yrkesstudier bakom sig, och också en bakgrund med droger inblandade. Hon fick ingen bra start i livet. Hennes mamma satt redan då i fängelset, pappa är död, och själv har hon nu skuldsatt sig med SMS-lån.

Minst trassligt verkar Atte ha det. Han har en utbildning, men har kommit fram till att det inte är rörmokare han vill jobba som. Han spelar i ett rockband och i hans kompisgäng är arbetslöshet något av normaltillstånd. Attes kompis Arttu säger att dagens ungdomar vill arbeta med något som de är intresserade av. Så är det säkert också, men orsaken till att ungdomar saknar riktning i livet är förstås långt mer komplicerad än så.

I senare avsnitt träffar vi Jami som har svårt att komma upp på morgnarna och hoppar av skolan till föräldrarnas bekymmer. Vi möter också Mira som blev svårt mobbad i skolan och hennes syster Mervi. Iljas utanförskap är starkt förknippat med identitet eftersom han är adopterad från S:t Petersburg.

På sidospår sänds i TV2 vardagar kl. 19.30 med repris kl. 23.35, följande dag kl. 16.00 och söndagar kl. 11.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.