Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ambassaden i stormens öga

12 sep , 2013, 20.08 Malin Slotte

 

I går var det fyrtio år sedan militärkuppen i Chile den 11 september 1973. Någon som personligen var på plats, om än mycket liten vid tidpunkten, var regissören av kvällens dokumentär, Tomi Brotherus. Han var son till Finlands ambassadör i landet, Tapani Brotherus.

Regissören gör inget nummer av sina egna minnen av händelserna, men har förstås en ypperlig utgångspunkt för en dokumentär om det brutala maktövertagandet i Chile, där Finlands ambassad i hemlighet blev räddningen för hundratals chilenare. Det innebar också att man bröt mot diplomatisk konvention för att rädda liv.

Dokumentären är förverkligad i intervjuform och illustrerad med arkivbilder och fotografier ur familjealbumet. Den går igenom händelseförloppet i kronologisk ordning. Först beskrivs livet på ambassaden i Santiago under den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende – fester och kända ansikten flimrar förbi.

Men så övertog militären, under ledning av Augusto Pinochet, makten och förföljelsen, tortyren och mördandet av oppositionella inleddes. Till bland annat Finlands ambassad sökte sig tiotals chilenare för att söka skydd – och ambassaden tog emot dem och gömde dem. Det var ingen riskfri verksamhet, och det gällde att vara slug, avslöjar de många dramatiska anekdoter som berättas i dokumentären. Utanför porten stod soldater på vakt och övervakade alla som gick in och ut.

I dokumentären intervjuas diplomatfamiljen Brotherus, det vill säga regissörens far, mor och syster. Förutom andra ambassadanställda medverkar några av de omkring 180 chilenska flyktingar som Brotherus hjälpte till Finland. I dokumentären återvänder han till Santiago och residenset. Till tals kommer också personer som utsattes för militärens övergrepp.

Dokumentären gör ingen stor sak av den hjälteinsats som den finska ambassaden utförde. Det behövs heller inte: handlingarna talar för sig. Det var civilkurage och det enda moraliskt riktiga.

Dok: Hemligstämplad diplomati sänds i Yle Fem i kväll kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.