Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju,Personporträtt

Den förhärdade monarken

15 sep , 2013, 16.44 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För exakt fyrtio år sedan, den 15 september 1973, blev Carl XVI Gustaf vid 27 års ålder kung av Sverige. Detta firades i går med en tv-sänd Jubileumskonsert i Stockholms konserthus, och i dag sänds ett program om kungen som person och regent. Det är en kombination av arkivklipp och Sara Bulls nyinspelade intervju med kungen.

Det har blåst en hel del kring det svenska kungahuset de senaste åren, och dess popularitetssiffror har varit i dalande. I skottgluggen har främst kungen själv varit efter avslöjandena i boken Den motvillige monarken. När han nyligen svarade arrogant och sarkastiskt när en reporter gratulerade honom till att åter snart bli morfar tyckte en del att han var oacceptabelt otrevlig och ohyfsad.

Något som man också tycker sig märka i kvällens program är att kungen är rätt trött på journalister, ja, rent av tycker illa om dem. I små nålsting framgår det att han känner sig rätt ansatt av medierna, och att han gjorde det redan som ung framgår av de arkivklipp som ingår i programmet. Skillnaden verkar vara att han då kunde visa en viss öppenhet mot journalister, och berätta hur illa han faktiskt tog vid sig av vissa skriverier.

I kvällens intervju får man känslan av att han inte är särskilt bekväm och avslappnad i intervjusituationen, och att hans främsta mål är att komma undan genom att säga så lite personligt och av substansvärde som möjligt. Den här gången ska hökarna helt enkelt inte få något att skriva om. Detta beror inte på intervjuaren Sara Bull, som är empatin och vänligheten själv, trots att hon också ställer frågor som vidrör känsliga ämnen. Ofta utan att få svar visserligen, men också sättet att slingra sig är talande. Intrycket är i alla fall att kungen var mer mänsklig som yngre; efter fyra decennier på tronen framstår han som nästan förhärdat cynisk.

Kung i 40 år sänds i Yle Fem/SVT World i kväll söndag kl. 23.10, repris måndag kl. 15.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.