Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Gangster och revolutionär

19 sep , 2013, 20.50 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Misja Japonsjtjik (1891–1919) var en ukrainskjudisk gangster, revolutionär och soldat i Odessa under det dåvarande Rysslands sista år. Hans person har bland annat inspirerat den ryske författaren Isaak Babels Berättelser från Odessa. Den ryska dramaserien vars internationella titel är Once upon a Time in Odessa (Ryssland 2011) basera sig löst på sin verkliga förebilds levnadsöde.

Yle Teema visar ofta serier som inte kommer från någon av de stora anglosaxiska och nordiska tv-länderna. Kanalen har visat flera ryska serier de senaste åren, och nu är det alltså dags för denna gangster/Robin Hood-hybrid i tolv avsnitt. Det handlar om en ung och stolt alfahanne och kvinnokarl i snygg kostym och mafiosomustsch som åren 1917–1919 håller stadens rika i skräck. Det här är nämligen en bandit med ideal som bara sparkar uppåt och lämnar de fattiga och utsatta i fred – vilket ger honom både vänner och fiender. Han slits mellan två kvinnor: sin hustru och älskarinnan som är en revolutionär även hon.

Intrycket är att serien satsar stort på rekvisita och kulisser, på att ge ett trovärdigt intryck av stadslivet, dess restauranger och bordeller i början av 1900-talet. Långa scener utspelar sig i dessa detaljrika och genomarbetade scenerier vilket kan ge ett intryck av tv-teater. Intrigen är närmare tvåloperan än Sopranos.

Gudfadern i Odessa sänds i Yle Teema onsdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.