Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Trettioåriga tonåringar

23 sep , 2013, 23.14 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En Bridget Jones som utspelar sig i sjukhusmiljö i Melbourne. Ifall det låter spännande kan kvällens australiska seriestart Offspring (2010–) rekommenderas. Huvudpersonen Nina (Asher Keddie) är en frånskild, smått neurotisk förlossningsläkare som omedelbums blir intresserad av avdelningens nya, heta barnläkare Chris (Don Hany). Intresserad på det där sättet unga människor blir intresserade av någon; det här är en serie där trettioåringar beter sig som tonåringar.

Det som kan verka som barnsligt är förstås också en följd av det lättsamma greppet, att det är fråga om en dramakomedi på feelgood-nivå om läkar-Nina samt – som framgår av den svenska titeln – hennes nära och kära, det vill säga en ganska färgstark samling släkt och vänner. Handlingen är full av skruvade händelser och personer: det är en storasyster som är väldigt rakt på sak, en kringflackande lillebror, separerade men inte frånskilda föräldrar samt, inte att förglömma, Ninas ex-make som vägrar släppa taget och är fixerad vid att spränga saker i luften. Därtill gör ytterligare en släkting, på ett något udda och otroligt sätt, entré i första avsnittet – för att inte förstöra överraskningseffekten avslöjas inte mer. Och så är det Nina själv, en exceptionellt kompetent läkare som i det privata kämpar med osäkerhetskänslor och drabbas av hyperventileringsattacker då hon andas i påse. Serien berättas ur hennes perspektiv, och återblickar och fantasier sprängs in i handlingen.

Det var först tänkt att detta endast skulle resultera i en tv-film, men slutresultatet blev så bra att det blev en hel serie som nu är uppe i sin femte säsong. Detta är något av en australiensisk tv-hit med andra ord, och en rätt medryckande och kvickt berättad serie i sin genre. Asher Keddie som spelar huvudrollen utsågs till den mest populära tv-personligheten i Australien i år.

Första avsnittet som sänds i kväll är ett dubbelavsnitt på en och en halv timme.

Mina nära och kära sänds måndagar i TV2 kl. 22.05, repris torsdagar kl. 1.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.