Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Rasismen i drogpolitiken

30 sep , 2013, 18.57 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I USA har myndigheterna sedan decennier tillbaka proklamerat krig mot knarket. Droger har utmålats som samhällsfienden nummer ett, och polisen koncentrerar en stor del av sina resurser på detta krig. Fängelsestraffen för dem som åker fast är skyhöga, inte sällan på livstid. Resultatet är att USA hör till de länder med relativt flest fångar i världen.

Men vad handlar det egentligen om, och vad är vitsen? börjar allt fler fråga sig. En av dem är dokumentärfilmaren Eugene Jarecki i kvällens långsfilmsdokumentär The House I Live In från 2012. På ett övertygande och konsekvent sätt argumenterar han för det misslyckade i den amerikanska drogpolitiken. Framför allt ser han rasistiska drag i hur den utformats. Drogbruket har långa anor i USA menar han, men det var först när de icke etniskt vita började använda substanserna som det blev ett problem som skulle bekämpas. Faktum är att en tuffare drogpolitik blivit något av en standardslogan för politiker som vill plocka röster i amerikanska val.

Jarecki beskriver drogpolitiken närmast som en metod att upprätthålla samhällelig ojämlikhet, en strategi för att låsa in och kontrollera fattiga människor i de lägsta samhällsklasserna.

Dokumentären beskriver droger som en understimulerad människas försök att skapa stimulans i en livssituation präglad av hopplöshet och tristess. I dokumentären medverkar exempelvis en person som säger att han började sälja droger för att försörja sig efter att han förlorat jobbet. När han åkte fast låstes han praktiskt taget in för livet.

Jarecki anser inte bara att det finns ett system av poliser, domstolar och fängelser som skor sig och lever på att jaga och låsa in folk. Han drar till och med paralleller till Förintelsen, vilket kan låta väl magstarkt, men faktum är att det är liknande strukturer han pekar på; hur ett samhälle först koncentrerar oönskade grupper i (förorts)ghetton för att sedan låsa in dem tills de dör.

Dokumentärprojekt: USA:s krig mot narkotikan sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.