Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Pressat i kvällspressmiljö

1 okt , 2013, 18.24 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den senaste isländska serien Yle Fem visade hette Häxans tid och handlade om en manlig kriminalreporter som arbetade på en kvällstidning där han försökte lösa ett brott. Kvällens isländska seriestart med originaltiteln Pressa handlar om en kvinnlig reporter på en kvällstidning som hamnar en brottshärva på spåren. Pressa från 2008 är däremot av äldre datum än Häxans tid från 2011 som sändes kring påsken i år. Men även om Pressa fått ligga på hyllan ett tag innan den nu sänds verkar den att döma av första avsnittet dra det längre strået.

Det rör sig om den vanliga vardagslunken uppiffad med kriminalintrig. Lára (Sara Dogg Asgeirsdóttir) får en provanställning som reporter på kvällstidningen Póstinn i Reykjavik, ett krävande jobb som är knepigt att kombinera med att vara ensamstående mamma till en dotter i tioårsåldern. Vid sidan av det privata vardagspusslet får hon snart även ett kriminalpussel att lägga: en ingenjör gift med en känd tv-hallåa försvinner under blodfläckade omständigheter. Och ingredienser som korrupta poliser, sexuella övergrepp och självmord ger löften om att det bara blir värre i senare avsnitt.

Det här är på inget sätt stor och märkvärdig tv, men ändå rätt trivsamt och lättittat. Det är spännande att serien utspelar sig på Island, och beskrivningen av kvällstidningsmiljön är också intressant, även om dess mekanismer framställs nästan karikerat förenklande. Att serien har fem år på nacken innebär att tidningsvärldens skildras som om internet ännu inte var uppfunnet. Överlag verkar det röra sig om små kretsar: folk är gifta och ligger med varandra kors och tvärs, och skvallret om ditt och datt går i rökrutan ute på balkongen. Bindningarna är ofta alltför nära, tidningsledningen utsätts exempelvis för politiska påtryckningar när rapporteringen blir obekväm.

Serien har producerats i sammanlagt tre säsonger eller arton avsnitt.

På löpsedeln sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.