Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie,Underhållning

Klädernas kodspråk

2 okt , 2013, 14.03 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

SVT tar även mode på allvar. Aktuellts första kvinnliga reporter Ingrid Schrewelius (1920–2005) bjöd på sin tid regelbundet på rapporter från catwalkerna i Paris. Modemagasinet Fashion har producerats i flera säsonger nu, och i kväll lanseras von Svenssons kläder, en sexdelad serie som inte handlar om trender utan i stället om vad kläder signalerar och symboliserar. Programledare är Fashion-programledaren Karin Winther och Skavlan-reportern Niklas Källner, en kombination som lovar både sakkunskap och finurlighet.

Det handlar om hur svenskarna klär sig, vilket åtminstone i kvällens avsnitt är rätt så direktöversättbart till hur finländarna klär sig. Premiäravsnittet handlar nämligen om jobbuniformer, som kan vara mer eller mindre tydliga. I de flesta yrken har man en uniform eller klädkod, även om den inte alltid är så uttalad. Man klär sig med andra ord enligt det man i sitt yrke vill utstråla. Klarar man inte koderna kan följderna bli ödesdigra, som i Socialdemokraternas tidigare ordförande Håkan Juholts fall. Att han fick avgå förklaras i programmet med hur han klädde sig.

Nästa avsnitt handlar om sexig klädsel. Senare avsnitt tar upp överklasskläder och fritidsklädsel.

von Svenssons kläder sänds i SVT1 onsdagar kl. 22.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.