Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Torsdag kväll klockan nio

3 okt , 2013, 18.50 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På Yle pågår i höst Nuorille nyt!/Unga nu! – en kampanj som genom olika programsatsningar uppmärksammar och försöker motverka utslagningen av unga. Kvällens seriestart Mun ainoot 30 minsaa i TV2 känns som en dramakomediversion av denna kampanj, även om serien inte alls lanserats som något led i kampanjen: Huvudpersonen Jaana (Milla Kangas) hade en gång ”högsta betyg i byn” men står nu och säljer hamburgare på Love Burger vid en landsväg någonstans mellan Tammerfors och Uleåborg. Kollegerna är tio år yngre. Jaana har inte vågat ta för sig av livet och fastnat.

Men så en dag – torsdag kväll klockan nio närmare bestämt – kommer en snygg karl (Ilkka Villi) till restaurangen. Samtidigt dyker också en gammal klasskamrat som gjort karriär upp, och Jaana förnedras och påminns om vilken förlorare hon är. Men snyggingen som heter Ville tar Jaana i försvar. Det uppstår förvecklingar och man hamnar avklädd på damtoaletten där Jaana och Ville påbörjar något som vi anar kan vara något mer än underbar vänskap.

Det är alltså fråga om en produktion koncentrerad till ett och samma utrymme – en hamburgerrestaurang – och vi binds ytterligare till tid och plats genom att varje avsnitt i Antti Leinos tolvdelade serie utspelar sig torsdagar klockan 21, en tid då Jaana börjar vänta att Ville ska dyka upp.

Mer än som ett försök att driva antiutslagningskampanj anar man att serien är ett försök att locka unga tittare, ett uttalat föryngringsprojekt TV2 haft sedan en tid tillbaka. Frågan är hur väl serien avläser dessa åtråvärda unga tittares önskemål och behov. Den handlar om 20–30-åringar, men verkar i sitt tilltal och upplägg vända sig till barn och tonåringar. Mer finess kan krävas även av en komedi. En framgångsrik person hånar exempelvis sällan öppet någon som arbetar på hamburgerrestaurang, det är såpoperafasoner. Föraktet yttrar sig subtilare än så, vilket det också bör göra i en kvalitetskomedi.

Mina enda 30 minuter sänds i TV2 torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 20.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.