Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vara en av De aderton

4 okt , 2013, 15.57 Malin Slotte

 

Nästa torsdag kungör sannolikt Svenska Akademien vem som får Nobelpriset i litteratur. Lagom inför denna årliga höjdpunkt för många litteraturintresserade visar SVT den Uleåborgsfödde filmaren Olavi Linnas dokumentär Snille och smak – en film om Svenska Akademien. Den ger en högintressant inblick i Akademiens verksamhet och de vackra, anrika utrymmena i Börshuset i Stockholms gamla stad.

Inga utomstående får närvara under sammankomsterna, det fastslår stadgarna bestämt, och det råder sträng sekretess kring vad som sägs under mötena. Men det är självfallet tillåtet att tala om hur man upplever att det är att ingå i denna utvalda krets av arton meriterade ledamöter valda på livstid. Om detta intervjuas några av Akademiens kändaste profiler i allmänheten: den nuvarande sekreteraren Peter Englund, den tidigare sekreteraren Horace Engdahl och författaren Kristina Lugn.

Engdahl berättar om hierarkierna i sittordningen kring bordet där mötena hålls. Han upplevde det som tröttsamt att många män i kultureliten hade ett behov av att utmana honom intellektuellt under den tid han var sekreterare. Englund bekräftar att sekreterarposten är utsatt och därför svår att tillsätta. Är man tunnhudad gäller det att se till att bli tuff snabbt eftersom den som är Akademiens ansikte utåt ofta hamnar i hetluften.

Lugn är mest informell och personlig av de intervjuade och tycker det är tryggt att ingå i en grupp människor som måste träffa henne varje vecka, det gör att hon känner sig mindre ensam. Att man är vald på livstid innebär att ledamöterna anstränger sig att vara trevliga mot varandra, men hon tycker att det äts för mycket på träffarna.

Motståndet mot Akademien och det den står för identifieras bestå av två huvudkategorier: de som provoceras av att enbart kvalitet styr valet av pristagare (utan att försäljningssiffror tas i beaktande) och de som ogillar att Akademien fungerar helt oberoende av staten.

Snille och smak – en film om Svenska Akademien sänds i SVT2 i kväll fredag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.