Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En fantastisk berättelse

9 okt , 2013, 22.21 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

– Det är lättare att räkna upp vilka priser den här dokumentären inte fått än vilka den fått, säger Riku Rantala i introduktionen till kvällens långsfilmsdokumentär – när han äntligen efter omvägar via definitioner av musik kommer till själva dokumentären.

Han har så rätt. Svensken Malik Bendjellouls Searching for Sugar Man från 2012 är en makalös succé som kammat hem branschens alla tunga priser, krönt av det finaste av dem alla: en Oscar för bästa dokumentär. Det är den fantastiska historien om den bortglömda, geniförklarade mexikanskamerikanske musikern Sixto Rodriguez som vissa anser vara lika stor som Bob Dylan, men som aldrig fick det erkännande han förtjänade i sitt hemland USA. Däremot var han under apartheiderans sista år stor i Sydafrika – vissa ser hans musik som en form av soundtrack för den motrörelse som ledde till systemets fall. Dokumentären handlar förutom om ett unikt musikeröde också om Sydafrika. Som titeln antyder är den uppbyggd som ett sökande efter en försvunnen musiker.

Bendjelloul, som har en bakgrund på SVT:s kulturmagasin Kobra, vet verkligen hur en historia ska byggas upp och berättas. Trots att budgeten stundtals varit tajt och han tvingats ta till billiga tekniska lösningar som att filma sekvenser med mobiltelefonappen 8mm Vintage Camera, är dokumentären också en visuell upplevelse. I långa magnifika tagningar visas vyer av Sydafrika och industristaden Detroit till Rodriguez musik – särskilt på bioduken var detta effektfullt i all sin råa urbana skönhet.

Dokumentären hade finsk biopremiär i februari, och uppmärksamma finländska tittare kunde se den på tv redan den 31 augusti då den sändes över Yle Fem i SVT World.

Den direktsända diskussionen efter filmen klockan 23.47 utlovas handla om musikindustrins moral och tillstånd tillsammans med en gäst med erfarenhet av musikbranschen.

Docventures: Searching for Sugar Man sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.