Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Skymtande livsberättelser

12 okt , 2013, 15.15 Malin Slotte

 

I månadsskiftet juli–september seglade sexton ungdomar med trasig bakgrund med skonaren Helena från Riga i Lettland till Szczecin i Polen. Programmets regissör Anna-Sofia Nylund var med på den tio dagar långa seglatsen. I programmet berättar tre av ungdomarna – Sabine Lehtinen, Sergej Teir och Leo Santonen – om sin bakgrund.

Kortfilmen är framför allt visuellt övertygande med sina bilder av fartyg, hav och seglarliv. Bakom kameran har Johannes Östergård stått, även aktuell som en av resenärerna i reseserien Underlandet Kanada vars sista del sänds i Yle Fem i dag.

Berättargreppet är bekant från Nylunds berörande kortfilmsdokumentär Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag (2012), där en anonym äldre kvinna berättade om sina erfarenheter av sexuella övergrepp till bilder av slitna, spruckna tygdockor. I kvällens program får vi se ungdomarna i bild, och de har en hel del i bagaget, så pass mycket att programmet blir för kort och knapphändigt. Man hade gärna dykt djupare ner i de smärtpunkter som presenteras via de tre huvudpersonerna, lärt känna dem mer.

För produktionen står Claes Olsson som också varit med och skrivit manus.

Bland vågorna sänds i Yle Fem onsdag kl. 22.00, repris lördag kl. 16.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.