Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

På bordellens insida

16 okt , 2013, 23.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

När prostitution och kriminalisering av sexköp diskuteras lyser i allmänhet en grupp med sin frånvaro i debatten: de prostituerade själva. I dokumentären Whore’s Glory (2012) av österrikaren Michael Glawogger kommer faktiskt de prostituerade själva till tals. Dokumentären är unik eftersom den lyckats ta sig in i de mest slutna av rum: där sex mellan man och kvinna är en handelsvara. Den är uppbyggd som en två timmar lång triptyk, och speglar prostitutionen i tre områden i Thailand, Bangladesh och Mexiko. Via valet av länder fås samtidigt tre olika religioner in, som alla på olika sätt har en roll även i något så till synes religionsfrämmande som prostitution.

Glawogger har satsat en hel del tid – och pengar – på att bygga upp det förtroende som krävdes för att få filma inne på bordellerna samt intervjua prostituerade och kunder. Detta framkommer inte i dokumentären, men alla prostituerade som låtit sig filmas har fått betalt. För en prostituerad är tid pengar. Prostitution handlar om att låtsas, och frågan som uppstår när någon låter sig intervjuas mot betalning är om också intervjusvaren då är en form av skådespeleri. I det här fallet kan man konstatera att de flesta kvinnorna framför kameran verkar ha tagit av sig den mask de bär som prostituerade. Möjligen är det en annan mask de har på sig, det kan vi inte veta.

Glawogger har själv sagt att han inte varit intresserad av att framställa prostitution som vare sig ont eller gott, den är vad den är, och liksom krig existerar den oberoende av vad man anser. I stället har han varit intresserad av drivkrafterna bakom den, vad den handlar om under ytan av sex, vad den gör med sina säljare och köpare. Dokumentären motsäger inte bilden av prostitution som ett träsk där kvinnor far illa och männen är svin, men den visar också att prostitution är lika komplext som människan själv. Även om facetterna går i mörka och smutsiga toner är de många och olika.

Docventures förevisar: Whores’ Glory sänds i kväll onsdag kl. TV2 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.