Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Realityserie

När luftslottet rasar

23 okt , 2013, 21.51 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Nyrika människor som fläker ut sina vräkiga liv är en egen realitygenre på tv. Vi gillar att ta del av smaklösheten och dekadensen, förfära oss över vad pengar och lyx gör med människor, och dra den präktiga slutsatsen att den stabila medelklassen ändå är bäst med sina fötter på jorden och sunda värderingar.

Utgångspunkten för kvällens dokumentär The Queen of Versailles (2012), av Lauren Greenfield, är den här sortens människor som lever i pråligt överdåd. Dokumentärens 74-årige huvudperson David Siegel är en semesteraktiemiljardär gift med 43-åriga Jackie, utbildad ingenjör och tidigare Miss Florida. Hon har fött honom sju barn. I början av dokumentären lever familjen ännu i sin miljardärbubbla, och håller på att bygga USA:s största privathem på 8 300 kvadratmeter som till arkitekturen är en blandning av Versailles och Louvren i Paris.

Men så kommer finanskraschen 2008 och allt det Siegel byggt upp dras med i fallet. Tusentals av hans anställda får gå och själv får han problem att betala sina skulder. Det fina Versaillesslottet som han hunnit investera 50 miljoner dollar i står halvfärdigt och övergivet – och ingen vill köpa det. Drömmen hotas att utmätas för en spottstyver.

Kan en ekonomisk bubbla illustreras tydligare? Liksom att ekonomiska trångmål är relativa. Även om Siegels plötsligt måste börja bekymra sig för pengar är de ändå långt ifrån fattiga. Trots en oviss framtid bor de kvar i sitt hus på 2 400 kvadratmeter. Det är förstås inte synd om dem i egentlig mening, det finns gott om människor som har det tajt på riktigt. Men som en närgången studie i vad som händer när rikedom förloras är dokumentären unik.

Speciellt skadeglad blir man ändå inte: det är något mänskligt över både den åldrande miljardären som oron gör på kroniskt dåligt humör, och hans köpberoende blonderade hustru som likt sina medsystrar i dokusåporna så desperat verkar kämpa för att se ung ut.

Docventures förevisar: Queen of Versailles sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.25.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.