Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Programserie

Droger – så funkar de

24 okt , 2013, 19.50 Malin Slotte

 

Droger är ett ämne som det råder motstridiga uppfattningar kring. Det är inte helt lätt att skilja på myter och fakta. Om vad som händer i kroppen när man använder droger handlar BBC-dokumentärserien How Drugs Work. I tre delar tar den sig an tre vanliga nöjesdroger: cannabis, ecstasy och kokain. Först ut är den svagaste och vanligaste av dem, nämligen cannabis.

I avsnittet möter vi olika cannabisanvändare: en högpresterande studerande som använder cannabis några gånger i veckan, en konsult som dagligen kopplar av efter jobbet med en joint eller två, och unga killar som blir höga flera gånger om dagen. Ingen av dem upplever sitt cannabisbruk som ett problem. Vi får se konsulten röka på, och pojkarna äta cannabiskakor i skogen. Konsulten intervjuas om sitt rus, och det visas hur killarnas naturupplevelse påverkas av drogen.

Det vetenskapliga perspektivet kommer in via dataanimationer då vi, medan berättarrösten lägger fram fakta, rusar genom tunnelliknande blodådror och matstrupar samt får se hur synapserna i hjärnan få skjuts av den verksamma substansen THC, här animerad som gröna klumpar.

I ett laboratorium får testpersoner andas in THC och svara på frågor som testar minne och graden av vanföreställningar. Vi får också träffa en ung man som blivit beroende av cannabis. Enligt programmet är cannabis näst efter heroin den illegala drog som människor i Storbritannien oftast söker hjälp för.

Den största risken med cannabis verkar vara att få en psykos. Uppskattningsvis en tiondel av alla människor har en genetisk predisposition att bli psykotiska, och för dem kan cannabis bli en bidragande faktor till att sjukdomen utlöses.

Alla medverkande i dokumentären är unga. Därför ger den inget svar på hur frekvent cannabisrökning under flera decennier påverkar exempelvis minnet.

Nästa avsnitt följer med två ecstasyanvändare under en kväll och natt.

Vetenskap: Drogernas inverkan sänds i Yle Teema torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 17.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.