Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Underhållning

Nostalgiresa till 90-talet

28 okt , 2013, 18.27 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Nittiotalet är ett decennium som populärkulturellt ännu inte riktigt fått sina konturer, det är ännu för nära även om modet redan hunnit göra retro av decenniet. Men det är ännu inte stilmässigt ett lika tydligt decennium för oss som det upptuperade axelvadderade åttiotalet, sjuttiotalet med sina utsvängda byxben och psykedeliska mönster, sextiotalet med sina tuschade ögonlock och A-linjeformade klänningar, och så vidare …

Men att det finns något värt att minnas mer än arbetslöshet och järnridåns fall visar kvällens seriestart Retrolissun ysärit. Första avsnittet, som sändes förra måndagen och kan ses här, var en blandning klipp på temat Girl Power, och man klämde in allt från Madonna till Spice Girls till Lady Diana. Man hade också grävt fram en hel del inhemskt ur arkiven, som Nylon Beat, Mascara och Kikka. Det fanns en hel del klämmiga hits även på det recessionstyngda nittiotalet!

Programledare är den slagkraftigt verbala karaktären Retrolissu, som tyvärr är en redaktionell konstruktion spelad av Jesse Vinnari. En färgstark typ, även om man kanske inte nödvändigtvis förknippar estetiken med just nittiotal. Programmets font framstår som en anakronism; det där bulliga discotypsnittet är väl snarare sjuttio–åttiotal än nittiotal?

Retrolissus 90-talssnuttar: Girl Power sänds i Yle Teema måndagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 17.00 och söndagar kl. 20.00.

, , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.