Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie,Programserie

Fyra löser mord

31 okt , 2013, 18.18 Malin Slotte

 

Serier om brott har gjorts i många varianter, men amatördetektivernas perspektiv på gamla mordfall torde vara tämligen outforskat. Det är också infallsvinkeln i den nya åttadelade programserien Murharyhmä – tosielämän Sherlockit. Här tar fyra privatpersoner som på hobbybasis intresserar sig för kriminalitet upp gamla, olösta mordfall – vilket kanske inte leder till så mycket nytt ur polisiär synvinkel, däremot är det ett sätt att rekapitulera fallen.

De fyra har lärt känna varandra via diskussionsportalen Murha.info och kör omkring i en gammal husbil som verkar färdig att falla i bitar när som helst.

Varje fall ägnas två avsnitt, och det första fallet som gruppen tar sig an är det ouppklarade mordet på den 29-årige kanadensiske studenten David Holloway i Kajsaniemiparken den 3 februari 1984. Han sköts i huvudet på väg till sitt hem på Djurgården. Fallet var omskrivet i dåtidens medier men polisen löste det aldrig.

De fyra kriminalentusiasterna anländer till Helsingfors centrum i sin skruttiga husbil för att utforska gåtan på platsen där mordet skedde. De spekulerar, drar vissa slutsatser och lyckas få tag på personer som hade kontakt med Holloway och hans danska flickvän Linda Jakobsen under tiden de bodde i Finland. Att en del intervjuer görs via Skype skvallrar om att det här inte är någon storsatsning. Mest irritererande för tittaren är ändå när man lägger locket på med motiveringen att man fått reda på omständigheter (saker av privat natur förmodligen) som inte går att berätta i offentligheten.

Att det är amatörer som rotar i fallen är förmodligen roligare för de medverkande än för tittaren. Fördelen med att ha en expert – som exempelvis den svenske kriminalgurun och tv-personligheten Leif GW Persson – är att en sådan kan stödja sitt tänkande och tyckande på empiri, vilket kan vara nog så intressant även om man inte kommer närmare själva lösningen.

Mordgruppen – verklighetens Sherlocks sänds i TV2 torsdagar kl. 21.25, repris fredagar kl. 22.50.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.