Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vem ska trösta Heljä?

4 Nov , 2013, 13.33 Malin Slotte

 

Förr eller senare får alla hårda knuffar av livet, men en del av oss har ett tyngre lass att dra än andra, och samhället träder i allt mindre grad in för att utjämna våra olika utgångspunkter. Om en ung funktionshindrad kvinnas kamp för ett självständigt liv handlar Peter Wallenius berörande, stundtals hjärtskärande, dokumentär Tiikeriä etsimässä.

Heljä är en CP-skadad kvinna i tjugoårsåldern som har svårt att klara sig på det lilla bidrag hon får, särskilt som hon är beroende av assistenter och vägrar bo på institution. Hennes situation kompliceras av att hon saknar anhöriga som kan hjälpa henne. Hennes mamma, som kämpade som en tiger för sin funktionshindrade dotter, dog när Heljä var tio. De enda människorna i Heljäs liv är hennes assistenter.

Dokumentären utformar sig till en berättelse om ett liv där ens relationer i någon bemärkelse är köpta. Även om assistenterna är unga och lågutbildade och har egna personliga problem är de förutom den praktiska hjälp de ger Heljä även viktiga samtalspartners som hon kan stöta och blöta sin livssituation med. Dokumentären bygger till stora delar på samtal mellan Heljä och assistenterna, och för en utomstående för de samtal om livet och vardagen som i vilken vänskapsrelation som helst. Men det framgår också att Heljä upplevs som en mycket krävande person att ta hand om, främst på grund av sin borderlinediagnos.

Men de köpta relationerna handlar inte bara om assistenter, utan också om regelrätt prostitution. Heljä säljer sporadiskt sex för att dryga ut kassan, och hon erkänner att det inte bara handlar om pengar utan också om hennes eget behov av mänsklig kontakt, även om det självfallet är mycket psyksikt påfrestande. Frågan som uppstår av dokumentären är om det är detta som krävs i dagens Finland som funktionshindrad, att man prostituerar sig, för att få pengar över till annat än det allra nödvändigaste?

Dokumentärprojekti: Tiikeriä etsimässä sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 12.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.