Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Att spela upp ett folkmord

6 Nov , 2013, 14.27 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Joshua Oppenheimers The Act of Killing (2012) visades under filmfestivalen Kärlek och anarki i september, då som en över 2,5 timmar lång direcor’s cut-version. Redan i kväll visas den en timme kortare final cut-versionen av denna starka och unika dokumentärfilm på tv.

Det handlar om folkmordet i Indonesien, och orsaken till att filmen blivit så uppmärksammad är den metod den använder, en metod som visar sig vara ovanligt fruktbar och avslöjande, och gör dokumentären till något utöver det vanliga.

Bakgrunden är ett Indonesien där uppskattningsvis en miljon kommunister, oppositionella och kineser mördades under militärkuppen 1965. Landet har aldrig gjort upp med sitt förflutna, bödlarna lever som fria män och betraktas i vissa läger till och med som hjältar.

Huvudperson i dokumentären är Anwar Congo, en av massakerns värsta mördare som personligen tog livet av över hundra människor. När han handplockades av armén för att leda avrättningarna var han en ung smågangster med ett passionerat intresse för västerländsk film.

I stället för en ordinär intervjudokumentär låter Oppenheimer den gamle filmentusiasten och mördaren tillsammans med sina vänner iscensätta morden precis hur de vill. Greppet lämpar sig särskilt väl eftersom Congo som bödel lät sig inspireras av våldet i Hollywoodfilmer. Genom att låta dessa personer spela upp fiktiva scener – där de både spelar sig själva och offren – får vi en inblick i mördarens psyke.

Det finns en ytlighet och infantilitet i iscensättningarna som ter sig både bisarr och makaber: mördarna väljer att placera sig i en Hollywoodsk hjältesaga och växlar frejdigt mellan genrer som gangsterfilm, western och musikal. Men dokumentären följer också de diskussioner som Congo och hans vänner för kring scenerna.

Vi får följa en process som är både intressant och omvälvande. Slutet måste vara bland det starkaste som någonsin dokumenterats på film.

Docventures förevisar: De dödade om natten sänds i kväll onsdag kl. TV2 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.