Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En hypnotisk upplevelse

13 Nov , 2013, 19.26 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En av ljuspunkterna i höstens tv-utbud har definitivt den nya dokumentärfilmserien Docventures varit. Madventuresduon Riku Rantala och Tunna Milonoff har valt ut och visat tolv olika intressanta dokumentärfilmer, både nyheter och klassiker. Sist ut i serien, som kommer att få en fortsättning åtminstone på webben, är en klassiker: Godfrey Reggios Koyaanisqatsi från 1982.

Det är ingen ordinär dokumentärfilm, eftersom den inte innehåller något tal. I stället bygger den på scener antingen i slow motion eller i uppspeedat tempo. Det som filmas är naturvyer och storstäder, ofta ur fågelperspektiv. Människor rinner fram som myror i stadsmiljö, trafiken betraktad från ovan pulserar fram i ett rytmiskt tempo, och på himlen flyter molnen fram och ändrar form medan ljus och skuggor spelar över landskap och byggnader.

Det är fråga om en suggestiv och hypnotisk upplevelse, om att se på världen på ett annat sätt än vi vanligen gör. Vyerna är tonsatta med musik av Philip Glass, och för fotot står Ron Fricke. Filmen har setts som civilisationskritisk, men själv har regissören sagt att han bara vill ge tittaren en upplevelse, och att publiken får tolka den som den vill.

Docventures förevisar: Koyaanisqatsi sänds i kväll onsdag kl. TV2 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.