Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Nyhetstimmen är slagen

16 Nov , 2013, 16.39 Malin Slotte

 

Bättre än Mad Men. Det ansåg en amerikansk tv-kritiker om BBC-serien The Hour (2011–12).

Om det kan man säga en sak: kritikern hade fel. Mad Man är en av tidernas bästa tv-serier, om inte till och med den allra bästa. Det är inte The Hour, även om det förvisso är ännu en stabilt levererad tv-serie från BBC. Men samma hisnande magi som Mad Men har den inte.

Jämförelsen är ändå logisk eftersom handlingen utspelar sig på en tv-redaktion år 1956, en tid då tv-mediet var rykande färskt och kalla krigets frostiga vindar skapade misstänksamhet i världen. I det här klimatet placerar Abi Morgan sina karaktärer;

Freddie Lyon (Ben Whishaw) och Bel Rowley (Romola Garai), två unga journalister som tröttnat på att förmedla societetsskvaller och sportnyheter. De har visioner kring journalistiken och drömmer om att få förmedla tyngre nyheter till sin publik. När konkurrenten startar ett nytt nyhetsmagasin, The Hour, griper de chansen att medverka, han som programledare, hon som producent.

Man verkar inte ha ansett tiden och miljön som tillräckligt intressanta i sig, utan serien har kryddats med en mordgåta som har politiska kopplingar. Yle visar seriens två säsonger på totalt tolv avsnitt.

The Hour sänds i TV1 onsdagar kl. 22.00, repris lördagar kl. 23.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.