Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Komma ut på äldre dar

19 Nov , 2013, 16.23 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Fru och två barn. Så levde fiskaren Poul Jensen på danska Møn en stor del av sitt liv. Sin homosexualitet valde han att undertrycka. Han ville ha familj, och i hans generation fanns inte så många alternativ till traditionellt familjeliv. Men så dog hans 17-åriga dotter i en bilolycka, och livskrisen som följde innebar att han började leva ut sin sexualitet, medan äktenskapet fortsatte i vänskapens tecken. När han blev änkling var han nära att begå självmord, men valde att i stället lindra ensamheten genom att skaffa sig en manlig partner i form av den tjugo år yngre Mai Bantdit från Thailand.

Regissören Iben Haahr Andersen har följt paret under sex år, mest hemma på Møn, men också rest med dem till Mais familj i Thailand. Vi får se Poul och Mai registrera sitt partnerskap, sedan vidtar Mais kamp för att få uppehållstillstånd, först för sig själv, sedan för sin son som är kvar i Thailand.

Dokumentären fokuserar i all stillsamhet på detta på flera sätt omaka pars vardag tillsammans. Maktbalansen mellan den danske mannen som äger sin gård och den invandrade thailändaren som flyttar in är självfallet inte oproblematisk. Mai är beroende av Poul för att komma till rätta i det danska samhället, dessutom längtar han efter sina barn i Thailand. De saknar ett gemensamt flytande språk, men Mai verkar snabbt förkovra sig i danskan.

I början av dokumentären är de ofta ute till sjöss tillsammans. Men Mai visar sig trivas bättre på land, där han arbetar i trädgården. Han är mer utåtriktad och har ett större socialt behov än fiskaren, som är van vid havets ensamhet och mest umgås med sina fiskarkolleger, som verkar ta hans homosexualitet med ro.

Det går lugnt och belevat till mellan männen. De spänningar och konflikter som ändå uppstår uttrycks finstilt. Programmet originaltitel, My Love – Historien om Poul og Mai, är inspirerad av männens sätt att tilltala varandra. My love – min älskade.

Dok: Fiskaren Pouls kärlekshistoria sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.