Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Hanteringen av vargar

25 Nov , 2013, 16.55 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Vargen väcker känslor. Konflikten brukar grovt dragen gå mellan dem som vill se varg i våra skogar, och dem som drabbas av att det finns en vargstam i Finland. Det är inte lätt att vara positiv till ett djur som river ens boskap och husdjur till döds, och potentiellt också kan ge sig på människor, även om det är sällsynt.

I Juha Suonpääs dokumentär visas döda hundar, flådda och till hälften uppätna av varg. Men Hukkamies (2013) är inte en dokumentär där de olika falangerna i rovdjursfrågan drabbar samman. Den handlar om vargen på ett annat, mera närgånget sätt, genom sin huvudperson, ”vargmannen” Seppo Ronkainen. I slutet av 1990-talet anlitades han att följa med och forska i den finska vargstammen genom att samla in vetenskapliga fakta om den. Hans uppgift var att utveckla en fälla för att fånga vargarna levande, sedan söva ner dem, göra en fysisk undersökning av dem och slutligen märka dem med ett sändarförsett halsband.

Det här är inget som vem som helst går ut i skogen och genomför. Uppdraget ansågs närapå omöjligt, men Seppo lyckades, och filmen består av det material som han själv filmat i sitt arbete från slutet av 1990-talet fram till år 2012. Under de här tretton åren tillfångatog han 150 vargar – vilket kan jämföras med att hela den finska vargstammen förra vintern uppskattades uppgå till 135 exemplar.

I filmen rör vi oss i skog och mark, både vinter och sommar. Vi ser vargar som fastnat i fällor och skyfflas in i burar, och kuvade stirrar in i kameran där de ligger ihoprullade i ett hörn. Vi får se deras nedsövda kroppar gås igenom av människohänder. Vi ser dem hällas ur fångstburen – jo, man måste liksom ta sats och slunga ut dem när allt är klart – och hur de åter lunkar i väg mot friheten. Allt antecknas och bokförs. Vargarna har namn, och Seppo verkar veta allt om de olika exemplaren, var de rör sig, vem de parar sig med. Även över det vildaste som finns har människan kontroll.

Dokumentärprojekt: Vargmannen sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.