Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ett yrke på utgång

26 Nov , 2013, 19.04 Malin Slotte

 

Fiskare är ett yrke på utdöende. Ingen vill bli fiskare längre. Arbetet är för tungt, för dåligt betalt – och dessutom finns det numera ont om fisk i vattnen.

Det är kontentan av Matts Dumells dokumentär Aftonbön för abborren, som pejlar situationen för yrkesfisket i dag. Den är inspelad under olika årstider 2012–2013 och en handfull yrkesfiskare i Västnyland, Åboland och Österbotten medverkar. De flesta börjar närma sig pensionsåldern. Undantaget är Jörgen Andersson i Nagu, en av yrkets få nyrekryteringar, som också verkar ha en något positivare bild av framtiden än sina äldre kollegor. Åtminstone anser han att det finns fisk i vattnen, vilket möjligen kan ha något att göra med att han fiskar med trålare.

Fiskarna själva anser, föga överraskande, att det inte är de som fiskar ut vattnen. De skyller i stället sina sinande fångester på skarvarna och sälarna, i synnerhet sälen ses som fienden nummer ett. Och det är fullt begripligt. Att vittja nät där bara fiskhuvudena är kvar efter sälens framfart måste vara frustrerande – det är ju ens inkomst som blivit uppäten. Perspektivet i dokumentären är helt fiskarnas. Myndigheter och experter, mot vilka det riktas en udd av kritik, kommer inte till tals.

Det krävs taktik för att överleva. Carita och Gösta Helenius i Bromarf har exempelvis satsat på tillverkning av egen inlagd strömming i olika kryddningar, produkter som de säljer på torg och marknader. Dokumentären följer med dem till Strömmingsmarknaden i Helsingfors. I övrigt är det mycket bilder av fiskare som arbetar, något som på sitt monotona sätt är mer fängslande än det kanske låter.

Trenden går mot att vi äter allt mindre inhemsk fångad fisk. En annan trend är att konsumenterna föredrar filéer framför hela fiskar, och också detta är en generationsfråga. Hela fiskar säljs främst till äldre, men filétrenden är positiv eftersom den är mer lönsam för fiskaren.

Dok: Aftonbön för abborren sänds i Yle Fem i kväll måndag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.