Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Rädda liv i Sofia

28 Nov , 2013, 18.37 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I Bulgariens huvudstad Sofia finns 13 ambulanser på 2 miljoner invånare. Det är utgångspunkten för Ilian Metevs täta och gripande dokumentär Sofia’s Last Ambulance från 2012. Den följer ett trepersonersteam i en av ambulanserna: läkaren Krassimir Yordanov, sjukskötaren Mila Mikhailova och chauffören Plamen Slavkov. De arbetar för att rädda livet på människor, men kämpar mot övermäktiga hinder i form av bristande resurser i ett genomkorrumperat sjukvårdssystem på väg mot ekonomisk kollaps. Går en ambulans sönder är det färdigkört eftersom det inte finns reservdelar, och lönerna är så låga att det knappt går att leva på dem. Många läkare flyttar utomlands.

Dokumentären har ett annorlunda berättargrepp, som kan tyckas begränsande, men som de facto kommer så mycket närmare sina huvudpersoner och deras tillvaro än exempelvis sjukhusrealityserier på tv. Det som filmas är de tres ansikten, inget annat. När ambulansen kör vilar kameran på deras ansikten, och när de kommer fram är det de som filmas, medan personerna i nöd helt förskonas från att utlämnas i bild. Vi får se de tre samtala med varandra i ambulansen, men också ta hand om människor som ringt efter dem.

Fokuset på deras ansikten gör att vi får se dem i hela deras kamp och mänskliga begränsning, när de pendlar mellan olika sinnesstämningar medan de kämpar för att gör det de kan för dem som behöver dem.

Det elände som de ofta möter framgår i dialogen mellan dem och människorna de tar hand om. Genom de utryckningar de gör framstår hela spektret av mänsklig olycka och samhällelig misär: det är drogmissbruk, det är ensamma människor som legat döda i dygn, och ibland är det bara för sent.

– Jättekul! Det är en medvetslös man och vi ska akta oss för att få stryk, suckar Mila efter att ha kommunicerat med nödcentralen.

En radiokommunikation som inte fungerar bristfälligt, och den vilda färden med sirenerna på är vådligt gropig.

Dok: Stadens sista ambulans sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.