Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Kalendrar för olika smaker

1 Dec , 2013, 07.29 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Flera alternativ för barnen, men också något för vuxna, bjuder årets tv-julkalendrar på. Yle Fem har, förutom en egen barnsatsning, i år även producerat en vuxenkalender.

Bakom vuxenkalendern Bland tontar och LOL står Malou Zilliacus och Johanna Dikert som i fjol skrev bloggen Finlandssvensk Julkalender – en introduktion till fenomenet Svenskfinland för sverigesvenskar och andra intresserade. Årets tv-kalender består av 24 femminustersluckor regisserade av Mikaela ”Råfilm” Westerlund, där humorduon med skenbart gravallvar analyserar mänskligt beteende. En alternativ titel kunde kanske vara ”En osocial guide till mänskligt beteende”, eller möjligen ”Hur man normalt undviker folk”. Med tanke på att avsnitten är endast fem minuter långa äter den långa vinjetten upp onödigt mycket programtid, men sketcherna har en egensinnig underfundighet, och regin får med små finesser det enkla formatet att fungera.

Då är de små resurserna desto påtagligare i Monica Vikström-Jokelas barnkalender Tommys supersoffa, en produktion som av budgetskäl mera framstår som tv-teater än en egentlig tv-serie. Detta förtar självfallet inte det faktum att serien i egenskap av en finlandssvensk produktion med barnskådespelare i åldern 5–11 år har sin styrka och angelägenhet i närheten till sin målgrupp. Trots ett komiskt anslag finns också en ambition att ta upp en mer allvarlig problematik, särskilt aktuell i jultider, nämligen splittrade familjer. I serien flyttar en mamma till Sibbo med sina barn, medan pappan som har en soffbutik stannar kvar i Helsingfors. Pappan har barnen främst kontakt med via en webbkamera, och för att lätta upp situationen startar sonen Tommy en webbshow som utspelar sig hemma i vardagsrumssoffan. Kalendern presenteras och avrundas av BUU-klubbens programledare, och en stor del satsningen finns på webben i form av olika interaktiviteter.

Också finska Yles julkalender, som rör sig bland tomtar i Korvatunturi, är mer tv-teater än tv-serie. Som vanligt är det SVT som haft resurserna att bjuda på den mest ambitiösa satsningen, Barna Hedenhös uppfinner julen, där stenåldersfamiljen, bekant från barnböckerna, gör en tidsresa till Stockholm år 2013.

Tommys supersoffa sänds i Yle Fem kl. 8.30 och kl. 18.00.
Joulukalenteri sänds i TV2 kl. 8.46.
Barna Hedenhös uppfinner julen sänds i Yle Fem/SVT World kl. 9.45 och kl. 1.45.
Bland tontar och LOL sänds i Yle Fem kl. 14.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.