Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kontrollera vädret

3 Dec , 2013, 19.52 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Vädret verkar ställa till med allt mer förödelse och bli allt farligare för människan. Orsaken anses vara den globala uppvärmningen som rubbar balansen på jorden. De allt extremare väderförhållandena leder fram till en punkt då människan måste börja försvara sig mot vädret, sätta hårt mot hårt, på sätt och vis starta krig mot vädrets makter.

Om denna problematik handlar den svenska konstnärsduon Mats Bigerts och Lars Bergströms dokumentär Väderkriget (2012). I den reser de tillsammans med den kanadensiska stormjägaren Mark Robinson till sydöstra USA, ett område svårt ansatt av tornador, för att testa sin trattformade skulptur The Tornado Diverter. Tanken är att maskinens negativa elektriska laddning ska slå ut den positivt laddade tornadons framfart.

Det låter nästan som ett skämt, men uppsåtet verkar högst seriöst. Dokumentären behandlar på ett vetenskapligt och filosofiskt sätt hur människan försökt manipulera vädret genom historien. Vädret kan nämligen styras: under OS i Peking användes raketer för att förhindra att regn skulle förstöra de påkostade ceremonierna. Och meteorologin har sina rötter i människans behov av att förutspå väder i krig.

Förutom i USA och Kina, gör dokumentären nedslag i Italien där man avfyrar kanoner mot hagel som förstör vinskörden, och i Bangladesh som hotas att till stora delar täckas av vatten om havsytan höjs. Mest dramatisk är ovädersjakten i amerikanska mellanvästern, och särskilt förödelsen efteråt. Tornadon har jämnat ett bostadsområde med marken och allt sönderslaget bråte får en först att tro att det är fråga om en soptipp.

Inte heller riskerna med att blanda sig i så starka krafter i omlopp glöms bort. Kan vi förutspå följderna av att vi manipulerar vädret?

Dokumentären är den sista i Bigert & Bergströms trilogi om människans behov av kontroll. Sista måltiden (2005) handlade om den måltid som dödsdömda äter innan de avrättas, och Evigt liv (2008) om vår önskan att aldrig dö.

Dok: Väderkriget sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.