Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Operation: President

9 Dec , 2013, 18.26 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En kirurg (Toni Collette) som ska operera presidenten tas som gisslan tillsammans med sin familj och utpressas av gisslantagarna att se till att presidenten avlider under operationer. Nya amerikanska serien Hostages (CBS 2013–) bygger på en rätt spännande grundidé – som egentligen är israelisk från början. Israelerna verkar vara bra på att kläcka tv-idéer – både In Treatment och Homeland har israeliska förlagor.I fallet Hostages hann amerikanerna dessutom ha premiär för sin version i september, tre veckor innan den israeliska hade premiär. Det är med andra ord en relativt färsk amerikansk thrillerserie som har premiär i finsk tv i kväll.

Förmodligen hoppas man att detta ska bli en ny thrillerhit i likhet med 24 och Homeland. Åtminstone finns här liknande ingredienser: snårig konspirationsintrig på högsta möjliga politiska nivå, det vill säga presidenten (James Naughton) är inblandad. Hostages tar mordkonspirationen till en ny nivå när en grupp ledd av en FBI-agent (Dylan McDermott) tar en läkarfamilj som gisslan. Mamman är toppkirurg som står i beråd att utföra ett ingrepp på presidenten, och hon utpressas nu att se till att presidenten inte överlever operationen. Annars dör familjen.

Åtminstone initialt är intrigbygget mer spännande än karaktärsskildringen. Man anar att den här serien tänker ta många vändningar än. Mindre intressanta är familjemedlemmarna som alla tillskrivits olika hemligheter – av rätt förutsägbar och klyschig natur – som nu kryper fram i ljuset. Gisslantagarna har nämligen tagit reda på allt om familjen i förväg för maximal utpressningseffekt.

Vi får också se mänskliga sprickor i gisslantagarnas skoningslösa fasad, och konspirationen antyds snart vara mer omfattande och komplex än vad den först verkar. Serien försöker med andra ord bulla upp med en riktig superkonspiration för att nagla fast oss i tv-soffan. Början går an, men det är alltid lättare att inleda en thriller än att utveckla och knyta ihop den. Där börjar till och med genomslipade Homeland slakna i sin nu pågående tredje säsong.

Hostages sänds i MTV3 måndagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.