Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Dödens och smärtans ö

10 Dec , 2013, 16.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällen bjuder på något så sällsynt som en premiär för en grekisk storproduktion. Theodoris Papadoulakis To Nisi (2010–11) är med sin budget på 4 miljoner euro en av de dyraste tv-produktionerna någonsin i landet. Den bygger på den engelska författaren Victoria Hislops prisbelönade bästsäljare The Island från 2005. Men tv-produktionen på hela 26 heltimmesavsnitt har fått ett utökat karaktärsgalleri.

Alexis Fielding (Evgenia Dimitropoulou) är en ung kvinna i London som gör slut med pojkvännen och reser till byn Plaka på Kreta där hon har sina rötter på mödernet. Syftet är att ta reda på varför hennes mamma är så förtegen om sin släkts förflutna. I byn träffar Alexis Foteini, en äldre kvinna som kände hennes mamma. För Alexis berättar Foteini vad som egentligen hände.

Serien rör sig parallellt i två tidsplan. I Alexis nutid, och under ett par decennier i mitten av 1900-talet då det tragiska i hennes släkt utspelade sig.

Handlingen tar avstamp i verkliga omständigheter i och med att den kretsar kring, spetälska, en bakteriesjukdom som får kroppsdelar att förtvina. Man visste inte annat råd för att förhindra smittsamheten och dödligheten än att isolera de sjuka ute på en ö. Filmens ö Spinalonga utanför Kreta har även i verkligheten fungerat som leprakoloni.

Seriens styrka är hur den får fram den hjärtskäranden tragiken i hur familjer splittrades av den grymma sjukdomen. Den väjer inte för det känslosamma och dramatiska – som den utdragna scenen där några smittade avreser till ön i kvällens avsnitt. I övrigt framskrider berättandet långsamt, och redan från början etableras en känsla av hot i den enkla men idylliska byn som badar i solljus vid havet. Kameran fokuserar ofta på händer och fingrar, och på tår dolda av skor. Det handlar om människor som lever i skräck för fläckar på huden. I vissa fall försöker man desperat dölja sjukdomen eftersom man vet vad som ovillkorligt väntar den insjuknande: Spinalonga.

Längtans ö sänds i Yle Teema tisdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.