Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Knivarnas boulevard

17 Dec , 2013, 18.57 Malin Slotte

 

Det finns en särskild Finlandsimage som turister, kanske särskilt från vårt västra grannland, verkar ha en beställning på. Det är Kaurismäkiversionen av Finland och Helsingfors, en särskilt bohemiskhet, våldsamhet och alkoholkultur kombinerad med en viss sorts egensinnighet. En sorts arbetarklassens och de nedgångna ölsjappens romantiska stadskultur.

Claes Olssons och M. A. Numminens samarbetsprojekt, dokumentären Längs Helsingegatan (2013), levererar allt det här och mer därtill. Det är en produktion med en rikssvensk samproducent, och för svenskarna lär detta vara äkta finsk exotism, precis som de vill ha den.

Trots den tveklösa nostalgitrippen är ju den bild som dokumentären serverar av gatan förstås inte bara turistimage, utan också äkta, pulserande liv. Som det levs och levats på den här gatan, nu och då, under decennier som gått. Med start från den högkulturella operan ringlar sig åttans spårvagn, med M. A. Numminen som stadsguide, fram längs en gata som går genom arbetarstadsdelen Berghäll och slutar i Sörnäs kurvas ökända kvarter. En hel del berättelser hinner berättas på vägen, ofta i form av anekdoter från förr, bland annat levde, spelade och söp rocklegenden Rauli Badding Somerjoki i dessa kvarter.

Det är utpräglat manlig gatuhistorik som berättas, och männen som intervjuas börjar vara till åren, men ser man dokumentären som en subjektiv spegling av sina upphovsmän, Olsson och Numminen, är det väl helt okej. Det är sin Helsingegata de berättar om, med sitt – i synnerhet beträffande den sistnämnde – karaktäristiska och egna grepp (läs: ibland sjunger man utklädd till hare). Det är sina referenser och minnen de använder, och ofta har dessa någon form av musikalisk koppling.

Förmodligen är det här en dokumentär som med sitt lätt absurda grepp blir angelägnare ju större anknytning man har till staden, gatan, tiden och personerna som medverkar i den.

Dok: Längs Helsingegatan sänds i Yle Fem tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.