Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Nationalbaletten på Bolsjoj

27 Dec , 2013, 17.57 Malin Slotte

 

I april gästspelade Finlands nationalbalett för första gången på den ryska nationalscenen Bolsjojteatern. Verket var Igor Stravinskys Våroffer som hade premiär för exakt hundra år sedan. Det var en stor händelse för Nationalbaletten eftersom Bolsjojteatern ju anses vara den mest aktade balettscenen i världen. Sådana sällsynta tilldragelser bör dokumenteras, och det har Ditte Uljas gjort i kvällens dokumentär. Den ryska publiken beskrivs dessutom som kräsen och uppriktig – de kan till och med bua om de är missnöjda, vilket tillför dokumentären ett extra spänningsmoment.

Fokus ligger på tre av uppsättningens ballerinor: Maki Nakagawa, Mira Ollila och Auri Ahola som alla repeterar huvudrollen som Den utvalda. Det är en roll som med sitt solo på 125 hopp anses vara ungefär lika krävande som ett maratonlopp. Dokumentären följer med både repetitionerna hemma i Helsingfors och föreställningarna i Moskva, och ger en inblick i hur en balettföreställning arbetas fram.

För koreografin står den amerikanska koreografen Millicent Hodson, som rekonstruerat verkets originalkoreografi av Vaslav Nijinsky. Hans version finns inte kvar, vilket kan ha att göra med att publiken blev så upprörd över verket på världspremiären i Paris våren 1913 att polisen måste ingripa i tumultet. Stravinskys musik klassas som komplicerad och verket anses vara svårt att lära sig dansa.

Ballerinorna talar om sin rampfeber och om hur de drömt om att dansa på Bolsjojteatern sedan de var små. Så mycket dramatik och konkurrens verkar det inte finnas i kulisserna, åtminstone kommer det inte fram i dokumentären. Balett verkar handla om segt arbete. Vid ett tillfälle läxar koreografen upp dansarna för att de inte ger tillräckligt och en av ballerinorna tvingas ge upp huvudrollen. I båda fallen ser man ut att gilla läget och fortsätta knega på. Balett verkar vara hårt arbete och väldigt lite glamour.

De utvalda på Bolsjoj sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 19.45, repris söndag kl. 15.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.